Pilates voor ruiters

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 12:53

Wat is pilates?

Het is een trainingsmethode waarbij houding, coördinatie, stabiliteit, focus en ademhaling centraal staan. Je bent bezig je spieren te versterken, maar tegelijkertijd ook te rekken voor een optimale balans in je lichaam. Bij pilates is het hele lichaam betrokken. Een stabiele en sterke 'kern' verkleind ook nog eens de kans op blessures!

 

Waarom pilates voor ruiters?

Vele basiswaarden van pilates (hierboven genoemd) zijn van belang bij het paardrijden. Zie hieronder enkele voorbeelden:

  • Tijdens het paardrijden is het belangrijk dat je het ritme van je paard kunt volgen. Dit doe je met je bekken en onderrug, welke je dus los van je bovenlichaam moet kunnen bewegen. Om mee te bewegen tijdens verschillende oefeningen is dit ook van belang.
  • Daarnaast is het belangrijk om de ademhaling te controleren met een juiste houding op het paard, zodat ook je wervelkolom zo goed mogelijk de bewegingen van je paard kan opvangen.
  • Ook is het belangrijk je benen apart van je bekken te kunnen bewegen. Een beenhulp bijvoorbeeld moet niet de rest van jouw lichaamshouding in het zadel beïnvloeden.
  • Er zijn ook veel ruiters die last hebben van 'te strakke' spieren, met pilates wordt er ook gekeken naar het stretchen van spieren. 
  • De spieren in de bovenarmen/-rug zijn vaak eenzijdig ontwikkeld. Dit kan komen door het vele vasthouden van de teugels, veel ruiters gebruiken hun handen meer dan ze denken. Hierdoor zijn de aangesproken spieren meer gewend aan de 'trekkende' beweging dan aan de 'duwende' beweging. 

 

Al met al helpt pilates een ruiter bewust te maken van het belang van lichaamscontrole, balans en flexibiliteit. Het helpt de balans in de spieren weer terug te brengen en maakt onafhankelijke bewegingen mogelijk. Het helpt de ruiter zich te concentreren op specifieke bewegingen en ademhaling. Een gecontroleerde ademhaling helpt lichaam en geest te ontspannen, waardoor je bewust bezig kunt zijn met de oefeningen die jij uitvoert. Het is belangrijk om bewust te zijn van wat je doet, het lichaam leert de spieren te gebruiken die nodig zijn om een beweging uit te voeren voor meer effectiviteit. Dit bij elkaar zorgt uiteindelijk voor de 'juiste' houding te paard, met spieren en gewrichten die functioneren in balans!

 

Problemen onder ruiters

Een tijdje geleden heb ik een enquête ontwikkeld om houdingsproblemen onder ruiters in kaart te brengen. Hieruit is naar voren gekomen dat dit de drie meest voorkomende houdingsproblemen zijn onder de ruiters die mijn enquete ingevuld hebben:

  1. naar beneden kijken
  2. scheef zitten, zoals inknikken in heup
  3. voorover gebogen schouders

Deze houdingsproblemen zijn ook geschikt om te verbeteren doormiddel van pilates, voor het juiste evenwicht, de balans en spierkracht in jouw lichaam. 

Binnenkort volgt er een uitgebreide uitwerking van deze enquete, naar verschillende deelnemers wordt ook een eenmalige nieuwsbrief verstuurd met oefeningen om bepaalde houdingsproblemen op te lossen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.