Ruiterfit test

Wil jij als ruiter weten hoe het ervoor staat met jouw ruitersportspecifieke vaardigheden? Dan is de ruiterfit test iets voor jou! Na deze test weet jij wat jouw sterke punten en verbeterpunten zijn, zo kun je nog beter trainen en een nog betere ruiter worden voor je paard. Tijdens de ruiterfit test gaan we:

 • ruitersportspecifieke vaardigheden meetbaar maken
 • aandachtspunten te paard linken aan verschillende onderdelen uit de test
 • een compleet beeld van jouw verbeterpunten en sterke punten schetsen
 • bespreken wat een persoonlijk trainingsschema voor jou kan betekenen

 

Ruitersportspecifieke vaardigheden, wat zijn dat?

Dit zijn de vaardigheden waar jij als ruiter over moet beschikken om op een juiste manier te kunnen paardrijden. Onderdelen hiervan zijn o.a. stabiliteit (rondom je gewrichten), symmetrie in je lichaam, balans, spieruithoudingsvermogen, een correcte houding, mobiliteit, coördinatie en lenigheid.  

Invloed van een onjuist lichaamsgebruik en te weinig lichaamsbewustzijn

Hoe jij in het dagelijks leven beweegt en houdingen aanneemt heeft wel degelijk invloed op je manier van rijden. Jouw lichaam reageert op prikkels uit de omgeving, zoals zwaartekracht. Zelfs wanneer je het eerste deel van je training rechtop en in balans zit, zul je waarschijnlijk merken dat je na een tijdje terugkeert in je oude gewoontes, je oude vertrouwde houding. 

Deze gewoontes in houding hebben we allemaal, we keren er steeds naar terug. Dit komt door aanpassingen in je spieren die gedaan worden als je een houding vaak aanneemt of een beweging vaak en herhaaldelijk maakt. Gelukkig kun je dit veranderen, door, op de juiste manier, opnieuw te beginnen. Je reset als het ware je instellingen. Dit doe je door je bewust te worden van je eigen lichaam, door te leren voelen en door er vaker aan te werken.

De 'verkeerde' houding die de meeste mensen aannemen is af te lijden van werk, het vele zitten, het vele autorijden, vaak dezelfde bewegingen maken etc. Al deze aspecten hebben invloed op je spieren en dus ook op je houding te paard. Door onze gewoontes gaan bepaalde spiergroepen minder werken, terwijl andere spieren juist weer meer (of teveel) gebruikt worden. Sommige spieren zullen dus zwakker zijn en andere spieren zullen verkort en sterker zijn. Door deze disbalans treden er beperkingen op in bewegen, wat direct invloed heeft op je houding te paard en dus ook op je paard zelf. 

 

Hoe je in het dagelijkse leven je lichaam draagt en beweegt, zal uiteindelijk bepalend zijn voor je manier van rijden.

 

Het is dus goed om te weten wat de gevolgen van jouw disbalans/'verkeerde' houding is. Hiervoor is de ruiterfit test de perfecte oplossing!

 

Op basis van de testgegevens kan ik deskundig advies geven over de juiste oefeningen die geschikt voor je zijn. Daarnaast kan ik ook begeleiding geven rondom een gezond eetpatroon en een goede lichaamssamenstelling. We raden aan actief bezig te gaan met ruiterfitheid, er zijn namelijk altijd wel punten die verbeterd kunnen worden. 

Na een tijdje kan een follow-up ingepland worden om de voortgang te bekijken en te bespreken. Dit wordt vaak gezien als beloning op je harde werk! Je ontvangt een digitaal rapport met de testgegevens zodat je deze altijd zelf nog kunt inzien. Het rapport kan ook besproken worden met een eventuele instructeur die jouw rijlessen verzorgd. 

Losse ruiterfit test

Ruiterfit test + schema en follow-up

 • intake (t.v.w. 10 euro)
 • ruiterfit test
 • rapport met sterke punten en verbeterpunten

 • intake (t.w.v. 10 euro)
 • ruiterfit test
 • rapport met sterke punten en verbeterpunten
 • trainingsschema voor 6 weken
 • follow-up afspraak na 6 weken (1 les ruiterfitheid)

€55,- p.p

€90,- p.p