Houdingsanalyse

Loop jij ergens tegenaan tijdens het paardrijden? En hoe weet je dan dat je niet 'goed' op je paard zit. Denk hierbij aan:

 • Je zit scheef en/of knikt in aan één kant
 • Je zit te ver voorover of juist achterover
 • Je verliest snel je balans
 • Je zet je schouders/handen vast, waardoor je niet meer ontspannen kunt meebewegen
 • Je hebt moeite met doorzitten en/of het volgen van de bewegingen van je paard
 • Je hebt een voorkeur voor links- of rechtsom rijden en komt er niet achter waar dit vandaan komt
 • Je klemt met je bovenbenen om stevig in het zadel te blijven zitten
 • Je trekt je hakken op om (voor je gevoel) beter beenhulpen te kunnen geven

Grote kans dat je deze problemen niet altijd bewust ervaart. Maar bijvoorbeeld wel wanneer je jezelf ziet rijden op een video. Jezelf beoordelen tijdens het paardrijden is erg lastig. Daarom ben ik daar om jou te helpen. Je kunt de houdingsanalyse zien als de eerste stap in de goede richting!

Waarom helpt dit jou?

Om de situatie te kunnen wijzigen, kun je beginnen om het probleem vanuit een ander perspectief te benaderen. Het lastige is dat dat vaak met rijden niet één, twee, drie te realiseren is. Soms ben je gewoon niet in staat om je aan je paard aan te passen, hoe graag je dat ook wilt en hoe hard je dat ook probeert, omdat je gewoon nog niet genoeg ervaring hebt opgedaan en niet zo goed weet hoe je dit moet aanpakken. Alleen neemt dat niet weg dat je paard iets anders nodig heeft dan dat jij op dat moment doet.

 

Er zijn veel verschillende manieren om een rijprobleem te benaderen. Je bent je waarschijnlijk niet precies bewust van welke aanpak het beste bij het probleem past waar je met je paard tegenaan loopt. In je eentje de juiste oplossing vinden kan zelfs een onmogelijke opgave zijn. Doormiddel van een houdingsanalyse help ik jou hier meer inzicht in te krijgen. Zo kun je je paard vanuit een ander oogpunt benaderen, dingen leren en vervolgens aanpassen. 

 

Houd jezelf niet voor de gek, het kost tijd om nieuwe dingen te leren. Je zult heel wat keer moeten oefenen voordat je de nieuwe techniek zo goed beheerst dat je het gedrag van je paard ermee kunt veranderen. Maar je moet tevreden zijn met het idee dat je op de goede weg bent, ook al duurt het allemaal wat langer dan dat je had gedacht (en gehoopt).

 

Hoe weet ik of ik het nu 'goed' doe?
Door goed op je paard (en jezelf) te letten en weer opnieuw video's op te sturen weet je vanzelf wanneer je je doel hebt bereikt! Hierbij kan Fit&Ride ondersteunen door verschillende controlemomenten in te lassen.

 

Doormiddel van de houdingsanalyse krijg jij inzicht in jouw houding te paard. Middels verschillende formulieren/vragenlijsten loop ik elk lichaamsdeel bij langs om deze vervolgens te analyseren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Heeft de ruiter moeite met het stilhouden van de handen?
 • Wordt er 'ingeknikt' in de heup? Zo ja, welke kant?
 • Is er verschil in contact met het paard met het linker en rechterbeen? Zo ja, welke?
 • Kan de ruiter de bewegingen van het paard gemakkelijk volgen?

Op deze manier breng ik jouw hele lichaam tijdens het paardrijden in kaart. Zo kan er ook duidelijk naar voren komen waar voor jou de aandachtspunten liggen en leg ik je vervolgens uit wat ik heb gezien. Daarnaast komen op deze manier ook jouw sterke punten naar voren, dit is ook erg belangrijk om te benadrukken. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen en het zorgt ervoor dat je meer duidelijkheid hebt over jouw houding te paard. 

Hoe gaat dit in z'n werk?

Je begint met het losrijden van je paard. Vervolgens vul ik aan de hand van verschillende formulieren/vragenlijsten de analyse over jouw houding in. Wat ik graag wil zien om de houdingsanalyse compleet te kunnen doen zijn de volgende onderdelen:

 • de ruiter en het paard in stap, zowel links- als rechtsom
 • de ruiter en het paard in draf, zowel links- als rechtsom
 • de ruiter en het paard in galop, zowel links- als rechtsom 
 • afwenden van a-c in stap en in draf, zowel van voor als van achter bekeken
 • indien gewenst diverse figuren (zoals een volte, een gebroken lijn etc.), oefeningen (zoals wijken, schouderbinnenwaarts etc.) en/of hindernissen die gesprongen worden

Bovenstaand lijstje krijg je ook toegestuurd na het boeken van een houdingsanalyse, zo kun je eenvoudig afvinken wat je moet filmen!

Mocht één van de bovenstaande onderdelen hoe dan ook niet uitgevoerd kunnen worden is dit geen enkel probleem. Dit is geen reden om geen houdingsanalyse te kunnen doen. We kunnen het altijd samen aanpassen zodat het passend is bij jouw vraagstelling!

De houdingsanalyse kan zowel bij jou op stal als online worden uitgevoerd. Wanneer je kiest voor de eerste optie kom ik bij jou langs en voeren we de houdingsanalyse uit zoals hierboven beschreven is. Wanneer je voor de tweede optie kiest, mag je mij video's toesturen. Hierboven zie je welke onderdelen in nodig heb voor een houdingsanalyse, deze onderdelen kun je zelf thuis laten filmen.

Vervolgens stuur je deze video's op naar info@fitandride.nl, ik zal de video's dan bekijken en op die manier de formulieren/vragenlijsten die bij de houdingsanalyse horen invullen.

Je krijgt van mij een kort verslag met deze papieren, een korte samenvatting, enkele tips en tops, minimaal één afbeelding met houdingslijnen (zie foto hiernaast) en enkele oefeningen om aan de slag te gaan naast je paard!

Daarnaast is het mogelijk om een vervolgafspraak in te plannen voor een gereduceerd tarief! Zo kunnen we checken of de tips en oefeningen ook daadwerkelijk gezorgd hebben voor verandering, want dat is waar we voor gaan!

Houdingsanalyse

 • analyse van jouw houding te paard
 • zowel online als bij jou op locatie mogelijk
 • meer inzicht in jouw pluspunten en verbeterpunten als ruiter

€ 50,- exclusief reiskosten*

*Reiskosten bedragen 0,30 per kilometer


Ik wil een houdingsanalyse: