Ruiterfitheid: waarom en wat is het?

Gepubliceerd op 20 april 2022 om 21:02

Paardrijden gaat niet om het rondsturen en rond laten lopen van je paard. Het is een wisselwerking tussen ruiter en paard, jullie vormen samen een combinatie. Het vraagt de nodige spierkracht, balans, lenigheid en ook zeker conditie. Of je nu een recreatieve ruiter bent, elke week op wedstrijd gaat of heerlijk geniet in het bos: je paard fit, jij fit!

 

Wat is ruiterfitheid nou precies en waarom is het belangrijk?

Wanneer ik mensen vraag over wat ze weten van ruiterfitheid zijn de meeste voorkomende antwoorden: het werken aan je conditie, het trainen van je balans en het sterker worden. Al deze onderdelen zijn zeker belangrijk voor ruiters en ook zeker niet verkeerd om te trainen. Maar bij de fitheid van een ruiter kijken we net een stukje verder...!

 

Tijdens het paardrijden bestuur jij je paard met teugel-, been- en gewichtshulpen. Om even dieper in te gaan op de gewichtshulpen is het belangrijk om te weten wat deze precies inhouden. Gewichtshulpen zijn hulpen die de teugel- en beenhulpen ondersteunen. Je kunt je paard een bepaalde kant op sturen of op laten buigen door het verplaatsen van je gewicht. Een gewichtshulp kan tweezijdig gebruikt worden, om bijvoorbeeld het tempo te verlagen of te verzamelen, ook kun je het eenzijdig gebruiken om je paard te ondersteunen tijdens het buigen. Daarnaast bestaat er ook de ontlastende gewichtshulp, zoals de verlichte zit. 

 

Het is daarom erg belangrijk dat je als ruiter je lichaam kent en deze op de beste manier kunt besturen. Belangrijk daarbij is om het woord 'functioneel' te onthouden. Het gaat namelijk niet om het perfecte plaatje. Het gaat over de juiste samenwerking tussen jou en je paard, je gevoel en het kunnen aan- en ontspannen van bepaalde spieren wanneer jij dit wilt. Om conditie of uithoudingsvermogen als voorbeeld te nemen: wanneer je moe bent kun je sneller verkeerde spieren aan gaan spannen, wat veel ruiters doen is klemmen met hun bovenbenen. Dit kan voor grote miscommunicatie zorgen. Je hulpen komen niet meer goed door en het wordt ontzettend lastig om die onafhankelijke zit te handhaven. 

 

Voor wie?

Simpel gezegd is ruiterfitheid voor iedereen. Veel mensen denken dat ruiterfitheid alleen is weggelegd voor de topsporters. Dit is zeker niet het geval. Het is voor iedereen even belangrijk om te werken aan zijn of haar fitheid. Bij een gebrek aan fitheid zit je je paard in de weg, kun je uit balans zitten (dus scheef...) en is de kans op miscommunicaties een stuk groter. Ons paard kan hierdoor niet optimaal presteren, omdat wij dit dan dus ook niet doen. Tevens is ruiterfitheid een belangrijk onderdeel voor het verkleinen van de kans op blessures, zoals bijvoorbeeld rug- of schouderklachten. 

 

Waarom dan niet gewoon naar de sportschool?

De redenen waarom de meeste mensen naar de sportschool gaan zijn: vast maandbedrag (in verhouding goedkoper) en het kunnen trainen in/met apparaten wordt als prettig ervaren. Helaas mist vaak het stukje persoonlijke begeleiding en het correct uitvoeren van de oefeningen bij de meeste mensen, vooral als je zelf bent begonnen in de sportschool en een oefening imiteert van een video of van iemand anders. Vooral tijdens de beginfase van de training is het belangrijk de oefeningen op een correcte manier aan te leren (om blessures te voorkomen) en je daarna pas te richten op het aantal herhalingen en het ophogen van het gewicht. Dit is iets waar tijdens een 1-op-1 sessie, maar ook tijdens een groepsles ruiterfitheid veel aandacht aan besteed kan worden!

Zoals hierboven al genoemd is het woord 'functioneel' erg belangrijk binnen de ruiterfitheid. De ruiter wordt getraind middels functionele oefeningen: oefeningen waarbij we meerdere spiergroepen en meerdere trainingsaspecten trainen. Waar mensen in de sportschool vaak gebruik maken van de legextension voor hun bovenbeenspieren zullen we tijdens een training ruiterfitheid eerder kiezen voor een squat. Je traint hierbij je bovenbenen, hamstrings, kuitspieren, bilspieren, je core en zelfs je balans. Vaak zijn dit oefeningen die je ook makkelijk thuis uit kunt voeren zonder al te veel materialen, ideaal toch?

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.