Het nut van ruiterfitheid

Gepubliceerd op 21 januari 2022 om 13:30

Het nut van ruiterfitheid

Voor het paardrijden dien je te beschikken over verschillende vaardigheden, zoals balans, coördinatie, lenigheid, mobiliteit en spierkracht. Heb jij hier wel eens over nagedacht? Ben jij fit genoeg om je paard bij te houden en om je paard op de beste manier te kunnen begeleiden? Als ruiter verwacht jij namelijk: een fit paard. Daarom is het wel net zo eerlijk om er zelf ook mee aan de slag te gaan, toch?

 

Wat is ruiterfitheid?

Als ruiter is het de bedoeling dat jij je paard bestuurt met je lichaam. Dit doe je doormiddel van je ademhaling, je zit, aan- en ontspanning van bepaalde spieren en gewichtshulpen. Het is de bedoeling dat jij als ruiter alle delen van je lichaam onafhankelijk van elkaar, maar ook samen met elkaar kunt bewegen. Paardrijden is namelijk niet het netjes rechtop zitten, lichtrijden, doorzitten, aan de teugels trekken…. Maar het is een interactie tussen jou en je paard, waarbij je de bewegingen van je paard volgt en je paard begeleid met jouw houding en zit. Met ruiterfitheid ga je werken aan deze vaardigheden, maar dan vanaf de grond. Het is namelijk belangrijk dit eerst zelf te beheersen, zonder dat je je paard ermee beïnvloedt. 

 

Voor wie?

Paardrijden en dus ook ruiterfitheid is geschikt voor iedereen. Van recreatie ruiter tot aan wedstrijdruiter… Ruiterfitheid kan een ruiter op elk niveau ondersteunen in zijn of haar lichamelijke beheersing en prestatie. Door aan je balans, coördinatie, focus, houding en zit te werken kun jij op de allerbeste manier samenwerken met je paard. Lichaamscontrole is namelijk erg belangrijk voor de communicatie met je paard. Wanneer je als ruiter scheef of uit balans zit kun je je paard hiermee belasten, ook heeft een niet fitte ruiter een grotere kans op het ontwikkelen van blessures. Nog meer voordelen dus ….!

 

Oefeningen

Ik zelf, Sharon, van Fit&Ride heb een gratis e-book ontwikkeld. Genaamd: ‘7d-training voor ruiters’. In dit ebook komen de verschillende aspecten van ruiterfitheid naar voren. Ook staan er voorbeeldoefeningen in die je zelf kunt uitvoeren. Dit e-book kun je via de site https://www.fitandride.nl/gratis-e-book gratis downloaden. Veel succes met oefenen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.