Tijdens het trainen geeft het hart van het paard belangrijke waarden, welke erg interessant zijn binnen jouw trainingen. Natuurlijk stijgt en daalt de hartslag, maar je kunt ook meer te weten komen over de herstelwaarden van jouw paard. Zo weet je zeker dat je met jouw training het gewenste resultaat bereikt. Het is de oplossing om slimmer te trainen, zonder daadwerkelijk harder te trainen.
Waarom een hartslagmeting?
De hartslagmeter is een hulpmiddel om je paard beter te managen. Je traint gerichter, waardoor je prestaties uiteindelijk sterker worden. Te lang en te hard trainen kan zorgen voor blessures en overbelasting. Wanneer je traint op een te lage intensiteit heeft het vrijwel geen positief effect. Je krijgt inzicht in je paard, je training, maar ook in jezelf.
Aan de slag
Eerst wordt de basiswaarde gemeten, dit is de 'normale' hartslag van je paard. We meten deze basiswaarde in rust, voorafgaand aan de training. Ook kan de basiswaarde tijdens het longeren en rijden gemeten worden, dit doen we per gang en per kant.
Daarnaast bekijken we de herstelwaarden, hoelang duurt het voordat jouw paard weer terugkomt op zijn basiswaarde? Dit is een indicatie van de conditie van je paard. Hoe korter de hersteltijd, hoe beter de conditie. We meten deze waarde aan de hand van een korte intervaltraining. Bijvoorbeeld: 2 x 3 minuten draven, hierna stappen en kijken wanneer het paard weer terug is op zijn basiswaarde. Wanneer de waarden tijdens de intervallen te hoog worden, zijn deze te intensief en moeten we deze aanpassen.
Ook kunnen we de hartslag meten en analyseren tijdens specifieke oefeningen. Je kunt zien of het paard daadwerkelijk inspanning levert, het een moeilijke oefening vindt of het eigenlijk makkelijk kan volhouden. Op deze manier kun je bepalen welke oefeningen relevant zijn om mee te nemen in je trainingen, welke oefeningen nog oefening nodig hebben en hoevaak je een oefening kunt herhalen voordat het paard te hoog komt in zijn hartslag.
Achtergrondinformatie
Cardiovasculaire en respiratoire verschillen
Er zijn zowel cardiovasculaire (betrekking op het hart en bloedvaten) als respiratoire (behorend tot het ademhalingsstelsel) verschillen aanwezig tussen het paard en de mens. Bij mensen geldt: hoe ouder we worden, hoe lager de maximale hartslag (225-leeftijd). Daarentegen zie je dit bij paarden niet echt. Wel verschilt de maximale hartslag als je kijkt naar verschillende rassen, de maximale hartslag bij paarden ligt tussen de 204 en 240 slagen per minuut. Daarnaast hebben paarden extra rode bloedcellen als voorraad, waardoor het zuurstofbindend vermogen groter is. Wanneer je kijkt naar de ademhaling bij een paard is deze in galop gekoppeld aan de galopsprong!
Verschillen in thermoregulatie
Lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur bij zowel mensen als paarden kan heel hoog worden, dit gebeurt ook in de spieren. Vanaf +/- 41 graden zullen er ook minder prettige verschijnselen opkomen, vanaf nu is de hoge temperatuur niet gunstig. De eiwitten gaan stollen, waardoor er onherstelbare schade optreedt als je paard te lang warm blijft. Waarom is dit zo'n probleem? Nou... je raadt het misschien al, maar spieren zijn opgebouwd uit eiwitten!
Warmte
Als mens kun je aan veel kanten je warmte kwijt, door bijvoorbeeld verdamping. Echter hebben paarden een veel hoger lichaamsgewicht, ook hebben ze in verhouding weinig huidoppervlak. Hierdoor kan een paard zijn warmte veel minder goed kwijt. Maar wanneer je dit van de andere kant bekijkt betekent dit wel dat een paard zichzelf goed warm kan houden, dit kan weer makkelijk zijn in de koudere periodes van het jaar!
Daarnaast heeft een paard meer spiermassa, zo'n 50% van zijn lichaamsgewicht bestaat uit spieren. Er geldt: hoe meer spiermassa, hoe meer warmteproductie en hoe meer warmte er kwijt geraakt moet worden. Dit betekent dus ook dat een paard sneller warm wordt dan de mens.
Sharon Mersman - Fit&Ride
Reactie plaatsen
Reacties